Sjoemelsoftware, Volkswagen en ontwrichtende Nieuwe Business Modellen

‘Sjoemelsoftware’; het zou zomaar het woord van het jaar kunnen worden. Vooralsnog worden slechts Volkswagen en Samsung met de term geassocieerd. Maar het ziet er naar uit dat het einde van de lijst nog niet in zicht is.

De gevolgen voor Volkswagen zijn een dalende koers, claims, marktbarrières, et cetera. Het toont aan dat de mensen die de korte termijn verkozen boven de eerlijke lange termijn, hun best doen om het bedrijf kopje onder te laten gaan. De medewerkers die nieuwe business zagen in de sjoemelsoftware hebben een verkeerd, bedreigend business model opgezet. Met zo’n mensen in je bedrijf heb je geen concurrentie nodig.

Interessant is dat het opzetten van een ontwrichtend Nieuw Business Model je onderneming juist toekomstbestendiger maakt.

Ontwrichtend Nieuw Business Model
Een ontwrichtend nieuw business model helpt je om je onderneming toekomstbestendiger te maken door in te spelen op problemen die er nog niet zijn. Veel ondernemers kennen hun concurrent van over 5 jaar immers nog niet. En dat klopt ook! Want die concurrent bestaat nog niet. Die moet zijn onderneming nog opstarten. Dus wat doe je dan? Je ontwerpt een ontwrichtend nieuw business model om alvast kennis te maken met je toekomstige concurrent.

Creatieve destructie
Creatieve destructie verwijst naar de Oostenrijkse econoom Joseph Schumpeter (1883-1950). In zijn visie staan ondernemerschap en innovatie centraal voor economische groei. Een bekend voorbeeld van creatieve destructie is het zeilschip effect. Voor de eerste Industriële revolutie werden de wereldzeeën bevaren door zeilboten. Toen de eerste schepen op kolen en stoom werden gebouwd, waren deze in het begin lang niet zo snel als de bestaande zeilschepen. De zeilschepenbouwers voelden zich echter toch bedreigd door deze nieuwe ontwikkeling. Zij perfectioneerden hun ontwerpen en er kwamen steeds grotere en snellere zeilboten op de markt. Maar die strategie mocht niet baten: na enkele jaren hadden de stoomschepen het grootste marktaandeel.

Elektrische auto’s
De creatieve destructie van elektrische auto’s wordt door veel mensen zwaar onderschat. Vanuit bestaande perspectieven beredeneerd stelt een marktaandeel van 1 promille natuurlijk niet zoveel voor en je blijft een dieselmotor nodig hebben voor het trekken van een aanhanger. Bovendien worden kolen gestookt om de energie op te wekken die de elektrische auto’s moet opladen.

Maar kijk je naar het werkelijke Nieuwe Business Model, dan zie je zoals bij vele andere succesvolle Nieuwe Business Modellen een verkorting van de keten. Het grootste deel van het onderhoud van een Tesla, gebeurt via het internet. Dan word je ’s morgens wakker en zijn de schokbrekers ineens anders afgesteld. Dan scheelt je een dure terugroep actie. Dat betekent dat er uiteindelijk vrijwel geen plek meer is voor importeurs, dealers en garages. Dealers zuchten onder miljoenen investeringen om telkens te kunnen voldoen aan de eisen die autofabrikanten stellen aan de uitstraling van het pand, et cetera. Dus niet zo vreemd dat bestaande belangen de transitie naar elektrische auto’s afremmen.

De medewerkers van Volkswagen waren een heel eind op de goede manier op weg. Uiteraard hadden ze de software voor meervoudige waardecreatie in moeten zetten. Maar het is wel balen voor ze dat ze niet via het internet kunnen formatteren. Dat had ze nu een grote terugroepactie bespaard. Of zouden Volkswagenrijders dat dan ook als sjoemelen zien?

 

Erik van den Oord
Oktober 2015 | duurzaamnieuws.nl